Nieuw leven voor betekenisvolle gebouwen? Het begint bij een haalbaarheidsonderzoek. Lees meer
 

Kernkwaliteiten en Transformatie­kader

Bij de herbestemming van gebouwen en locaties vormen kernkwaliteiten en het transformatiekader een leidraad voor het maken van weloverwogen keuzes. Samen helpen ze de balans te vinden tussen behoud en innovatie, en bieden ze inzicht in essentiële elementen voor de uitstraling en functionaliteit van de plek. Zo ontstaat er een toekomstbestendig ontwerp dat de historie en eigenheid van de locatie respecteert, terwijl het tegelijkertijd inspeelt op moderne behoeften.

Het benutten van kernkwaliteiten, ondersteund door het transformatiekader, waarborgt dat gebouwen en locaties niet alleen hun verhaal en identiteit behouden, maar deze ook verder versterken voor een duurzame toekomst.

Kernkwaliteiten­analyse

Een kernkwaliteitenanalyse identificeert en benadrukt de belangrijkste kenmerken van een gebouw of locatie, met als doel een stevig fundament te bieden voor ontwerpkeuzes, ruimtelijke planning, functies en programmering. Deze analyse helpt bij het bepalen van de unieke waarde van een locatie en biedt daarmee een belangrijk afwegingskader voor herbestemming en toekomstig gebruik. Door de kernkwaliteiten van een gebouw in kaart te brengen, wordt niet alleen de fysieke identiteit van de plek zichtbaar gemaakt, maar ook de historische en maatschappelijke betekenis, wat essentieel is voor duurzaam behoud en ontwikkeling. Door kernkwaliteiten inzichtelijk te maken, worden zij een krachtig instrument om:

  1. Essentie en verhaal continueren: kernkwaliteiten maken het mogelijk om het unieke verhaal en de essentie van een gebouw of locatie te behouden en door te geven. Hierdoor wordt de oorspronkelijke betekenis van de plek niet alleen behouden, maar versterkt.
  2. Versterken van identiteit: identiteit is een kernwaarde die authenticiteit en herkenbaarheid biedt, en het is cruciaal voor het binden van mensen en bedrijven aan locaties. Een sterke identiteit bevordert betrokkenheid, wat weer bijdraagt aan verantwoord en duurzaam gedrag van gebruikers.
  3. Inspireren, agenderen en toetsen: door kernkwaliteiten vast te leggen, kunnen ze als richtlijn dienen bij ontwerpbeslissingen, programmering en strategische keuzes. Dit biedt niet alleen inspiratie, maar fungeert ook als een toetsingskader om te waarborgen dat beslissingen in lijn zijn met de oorspronkelijke waarden en doelstellingen van de locatie.

Transformatiekader

Het transformatiekader biedt een visie voor kansrijke uitgangspunten binnen de transformatieopgave. Dit kader definieert globale denkrichtingen en specifieke richtlijnen, waarmee het een optimale balans zoekt tussen erfgoedwaarden en ontwikkelbelangen, altijd met de kernkwaliteiten voorop. Bij de herontwikkeling van bijvoorbeeld een fabrieksterrein dient het transformatiekader als leidraad, waarbij de unieke waarde en historie van de plek gewaarborgd blijven.

Aan de basis van het transformatiekader staan de kernkwaliteiten van de locatie, in combinatie met de bouw- en gebruiksgeschiedenis van het gebouw. De waardenstelling, die richting geeft aan wat bewaard en ontwikkeld kan worden, speelt een centrale rol in het vormgeven van dit kader. Hoewel de genoemde uitgangspunten niet bindend zijn, geven ze een heldere richting voor behoud en ontwikkeling. Ze bieden houvast om het erfgoed van bijvoorbeeld een historische fabriek in ere te houden en de ervaring van het verhaal tastbaar en beleefbaar te maken.

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 033 760 0660 of per mail: info@boei.nl