Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Luchthaven Ypenburg
Luchthaven Ypenburg: van wachtruimte naar werkplek

Vliegen, tegenwoordig voor bijna iedereen heel normaal maar aan het begin van de vorige eeuw nog een exclusief voorrecht. De elite die het zich kon veroorloven, liet in die tijd kleine vliegveldjes aanleggen, waarbij uiteraard ook aan het gerief van de leden van de vliegclub werd gedacht. Het Stationsgebouw Vliegveld Ypenburg is met dat doel ontworpen. Later diende het als militair vliegveld en leerde professor mr. Pieter van Vollenhoven er vliegen. Met zijn latere voorzitterschap van het Restauratiefonds kwamen deze bijzondere lijnen weer bij elkaar en inmiddels zijn de gebouwen van het voormalige Vliegveld Ypenburg rijksmonumenten.

Fijnproeversparadijs in Zwarte Silo Deventer
Fijnproeversparadijs in Zwarte Silo Deventer

In het Havenkwartier van Deventer staat de beeldbepalende Zwarte Silo. BOEi nam de oude graansilo in 2012 over van de gemeente en startte een grondige restauratie. De eerste foodhal van Oost-Nederland was het resultaat. Inmiddels is dit industriële erfgoed uitgegroeid tot een geliefde hotspot bij fijnproevers uit de hele regio.

Cereol Utrecht: de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek
Van lastpak naar klasbak

Het was een liefde die even tijd nodig had om op te bloeien. Nou ja, even… ruim een eeuw lang was de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol een behoorlijke doorn in het oog van de bewoners van de Utrechtse wijk Oog in Al. Na een heftige brand in 2008 leek deze voorgoed verwijderd. De ruïnes van de oude fabriek werd echter weer opgebouwd, waarna De Cereol zich ontpopte tot een plek met belangrijke – en inmiddels onmisbare – maatschappelijke functies.

Industrieel kroonjuweel aan het spoor
Industrieel kroonjuweel aan het spoor

Wie met de trein reist weet hoeveel moois er langs het Hollandse spoor te zien is. Van karakteristieke stadgezichten tot weelderige natuur, maar natuurlijk ook op en rond de spoorterreinen zelf. Zoals de Locloods in Roosendaal, een monumentaal kroonjuweel op het gebied van industrieel erfgoed. Robuust, veelkleurig en uitgevoerd in een gietstalen constructie. Het is een zeer geliefde fotolocatie, die door de huurder dan ook regelmatig ter beschikking wordt gesteld.

Zuiderziekenhuis Rotterdam: eerste gymnasium ‘Op Zuid’
Zorgeloos wonen in Zuiderziekenhuis Rotterdam

Het had weinig gescheeld of het Zuiderziekenhuis was voorgoed uit het Rotterdamse stadsbeeld verdwenen. Dankzij de inzet van verschillende partijen is een van de meest gezichtsbepalende monumenten van Rotterdam-Zuid gelukkig behouden gebleven. De historische gebouwen van het Zuider, zoals het ziekenhuis in de Rotterdamse volksmond werd genoemd, zijn daarmee op het nippertje van de sloopkogel gered.

 

 

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow