Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee

Watertoren

Plaats
Castricum

Bouwjaar
1908

Type
Maatschappelijk

Rol BOEi
Eigenaar

Investering

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Plaats
Castricum

Bouwjaar
1908

Type
Maatschappelijk

Rol BOEi
Eigenaar

Website
klik hier

Status
In ontwikkeling

Omschrijving

Bijzonder overnachten in de oude watertoren in Castricum

Lange tijd was Duin en Bosch een plek waar je als buitenstaander liever niet kwam maar waarvan de aanblik tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht had. Achter de hekken lag namelijk een psychiatrische inrichting. Nu kan iedereen vanuit de watertoren van de prachtige omgeving genieten.

Geschiedenis van de Watertoren Duin en Bosch

In 1904 verrees psychiatrisch ziekenhuiscomplex Duin en Bosch in Castricum. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond het idee dat psychiatrische patiënten gebaat zouden zijn bij een rustige omgeving zonder prikkels maar met gezonde, frisse zeelucht. Daarom bouwde de Provinciale Staten van Noord Holland de psychiatrische inrichting in de duinen. De instelling had een terrein van 82 hectare en dus genoeg ruimte voor de patiënten om te wandelen en in moestuinen te werken. De instelling is opgezet volgens het paviljoensysteem met zes paviljoens voor de patiënten, diverse dienstwoningen en bijgebouwen. In de jaren daarna volgden diverse nieuwe gebouwen en een tramlijn vanaf station Castricum.

In 1908 werd de instelling helemaal zelfvoorzienend door op het afgelegen terrein een watertoren te bouwen. Het ontwerp en de realisatie van de watertoren werd uitgevoerd door de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. Het bouwkundig ontwerp was van J. Scholtens, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Noord-Holland. Hoofdopzichter A. van Vliet begeleidde de uitvoering en de Duitse firma F.A. Neuman uit Eschweiler ontwierp en bouwde het reservoir.

In de loop der jaren zijn veel panden op het terrein vervangen door nieuwbouw, maar het kerkje en de watertoren zijn altijd behouden gebleven en sinds 2001 aangewezen als rijksmonumenten. De watertoren verloor zijn functie aan het einde van de jaren 70 van de vorige eeuw.

Herbestemming van de Watertoren tot bruidsuite

BOEi is in het voorjaar van 2015 eigenaar geworden van de watertoren. Op 13 november 2019 startte de restauratie van de watertoren officieel met het naar beneden hijsen van de bovenzijde. De buitenmantel of stalen omloop uit 1965 was in zo’n slechte staat dat deze geheel verwijderd is. De restauratie van de bakstenen schacht is in situ uitgevoerd door restauratie bouwbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen.  Smederij Oldenhave restaureerde het stalen reservoir.

De watertoren is getransformeerd in een boutique hotel met 1 luxe suite met uitzicht over het prachtige duingebied. De suite is te boeken via de website van watertoren Duin & Bosch.

Dit project van BOEi wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Noord-Holland

Ontdek meer projecten met type: Maatschappelijk