Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen
Statig soelaas in de Sareptahof in Zutphen

De Sareptahof is een schattig hofje rond een enorme tuin, prachtig gelegen in de oude binnenstad van Zutphen. Dit hofje is een van de kleinste Nederlandse woonverenigingen en bestaat al meer dan 120 jaar. Onder de naam De Hof van Heden bood het vroeger gratis eenvoudige huisvesting aan hervormde weduwen. Tegenwoordig wonen er in de Hof zeven alleenstaanden.

Steenfabriek Randwijk: een werkend monument
Steenfabriek Randwijk: een werkend monument

Bij de meeste monumenten hoort een verhaal over vervlogen tijden en vergeten functies. Mooie herinneringen over de steenfabriek Randwijk in Heteren zijn er genoeg, maar het meest bijzondere is eigenlijk dat dit monument nog steeds zijn oorspronkelijke functie vervult. Nog altijd worden er namelijk op ambachtelijke wijze stenen gebakken.

Uitrusten bij Boerderij op ’t Schroat
Uitrusten bij Boerderij op ’t Schroat

Prachtig gelegen in Oosterwolde langs meerdere recreatieve wandel- en fietsroutes, nabij een landgoed met kasteel ligt Boerderij op ‘t Schroat. Deze mooie locatie wordt al jaren gebruikt door ’s Heerenloo voor dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Wandelaars en fietsers kunnen bij hen uitrusten met een kopje koffie of thee.

Boerderij De Hoef: oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw
Oude pracht tussen Utrechtse nieuwbouw

Het gebied ten westen van Utrecht heeft de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie ondergaan. Te midden van het nieuwe stedelijke gebied Leidsche Rijn staat een aantal overblijfselen uit de tijd toen een locatie als de woonwijk Terwijde ook nog echt een weide was. Eén daarvan is het agrarische monument Boerderij De Hoef, dat met zijn rijke historie een verbindende rol vervult in de nieuwbouwwijk.

Cereol Utrecht: de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek
Van lastpak naar klasbak

Het was een liefde die even tijd nodig had om op te bloeien. Nou ja, even… ruim een eeuw lang was de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol een behoorlijke doorn in het oog van de bewoners van de Utrechtse wijk Oog in Al. Na een heftige brand in 2008 leek deze voorgoed verwijderd. De ruïnes van de oude fabriek werd echter weer opgebouwd, waarna De Cereol zich ontpopte tot een plek met belangrijke – en inmiddels onmisbare – maatschappelijke functies.

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow