Geef cultureel erfgoed een nieuwe toekomst en steun BOEi! - Doe mee
Generaal de Bonskazerne Grave: WOII-uitbreiding
Generaal De Bonskazerne in Grave: voor vriend, vijand en vluchteling

De Generaal De Bonskazerne is een Rijksmonument net buiten de bebouwde kom van Grave. Het bestaat uit een militair gebouwencomplex in expressionistische stijl met een oppervlakte van 20.000 m2. De kazerne werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou plaats bieden aan twee bataljons infanteristen, in totaal zo’n 1.200 militairen. Voordat die hun intrek konden nemen vielen de Duitsers ons land binnen en eigenden zich de kazerne toe. Na de oorlog heeft de kazerne onderdak geboden aan verschillende soorten bewoners. Aan militairen natuurlijk, maar het complex is ook gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dit gebeurde nadat het ministerie van Defensie in 1994 besloot om het gebouw af te stoten.

Casino Huisduinen: Atlantikwall Centrum in uitgebrand logementsgebouw
Herinneringsmonument wordt Expeditiecentrum

In het Waddenlandschap in Den Helder ligt een uitzonderlijk gebouw: een uniek Duits bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het Logementsgebouw in monumentale bouwstijl is beladen erfgoed van Atlantikwall van de Duitse bezetter, maar is juist daarom als herinneringsmonument van extra grote waarde. Dat het gebouw door een brand in 2009 bijna volledig is verwoest lijkt dit alleen maar te versterken.

 

Clemenskerk Hilversum: Van (bijna) sloop naar trampolinepark
Van dreiging tot sloop naar trampolinepark

De Hilversumse Bloemenwijk is een gevarieerde buurt waar koop- en huurwoningen elkaar afwisselen. De Clemenskerk vormt een architectonisch hoogtepunt, waar de stedenbouwkundige Willem Dudok in zijn plannen voor de wijk dan ook zorgvuldig rekening mee hield. Momenteel wordt de wijk in oorspronkelijke stijl gerenoveerd. BOEi heeft dit karakteristieke voorbeeld van religieus erfgoed in 2010 net op tijd van de sloop kunnen redden. De pastorie wordt inmiddels bewoond.

Dongecentrale Geertruidenberg: op volle kracht
Op volle kracht in Dongecentrale Geertruidenberg

Tot 2011 leverde de Dongecentrale in Geertruidenberg elektriciteit aan de klanten van energieleverancier Essent. Na een grondige restauratie bruist het complex opnieuw van de energie. Het kantoorgebouw is verhuurd en de voormalige elektriciteitscentrale is verhuurd aan Fijnevents en Risk Factory, een initiatief van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met verschillende partners waaronder provincie Noord-Brabant.

Wonderlijk werken in de Wageningse watertoren
Watertoren Wageningen

Op de Wageningse berg - net buiten de stad en aan de invalsweg vanuit Arnhem - staat als markant herkenningspunt de Wageningse watertoren. Vanaf dit bijzondere monument geniet u bij goed weer van een prachtig uitzicht dat tot aan Nijmegen reikt.

 

previous arrowprevious arrow
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
next arrownext arrow